Förskolan Vallmon ingår i enheten Haga förskolor som arbetar utifrån en gemensam värdeplattform. Vallmon är den lilla, personliga förskolan som fokuserar på mötet och de goda relationerna. Vi vill välkomna dig till en förskola med framtidstro där alla får vara delaktiga och känna tillit till varandra, och tillsammans hitta glädjen i vårt utforskande arbetssätt.

fredag 3 mars 2017

Experiment

Igår experimenterade vi på Köttbullen. 
Vi hade två glas med vatten. Först fick alla känna så vattnet var lika varmt/kallt i båda glasen. 
I ett av glasen hällde vi sen i massor med salt. 


Vi fick gissa vad vi trodde skulle hända när vi la ner plastbitarna i glaset med vanligt vatten. 
Vi provade och dem sjönk. 
Vi fick sen gissa vad som skulle hända när vi la ner likadana plastbitar i glaset med saltvatten. Många av oss trodde att de också skulle sjunka. Det gjorde dem inte, de flöt. 


Då bestämde vi oss för att prova med lite tyngre glaspärlor. I det vanliga glaset sjönk den, men vad skulle hända i saltvattnet?


Jo, det visade sig att den också sjönk. Då provade vi att hälla i mer salt i vattnet för att se om den skulle börja flyta då. Det gjorde den inte. En pedagog förklarade då att glaspärlan kunde flyta i saltvattnet, vi hade bara behövt mycket, mycket mer salt. 

Ett barn föreslog då att vi skulle prova att hälla i kanel för att se om det hjälpte. Så det provade vi. 


Men den flöt inte i alla fall. 
Däremot kunde vi se att kanelen höll sig kvar på vattenytan i båda glasen. Vi kunde också se att kanelen blandades ut och smälte på vattenytan, som ett barn sa, i det vanliga vattnet. I saltvattnet låg kanelen kvar precis som vi hällt i den. 

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
(Läroplanen, 2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar