Förskolan Vallmon ingår i enheten Haga förskolor som arbetar utifrån en gemensam värdeplattform. Vallmon är den lilla, personliga förskolan som fokuserar på mötet och de goda relationerna. Vi vill välkomna dig till en förskola med framtidstro där alla får vara delaktiga och känna tillit till varandra, och tillsammans hitta glädjen i vårt utforskande arbetssätt.

fredag 3 november 2017

Vulkanexperiment

Den här veckan har det varit lite färre barn på Vallmon eftersom det är höstlov. 
Vi bestämde oss för att göra experiment. Två olika vulkanexperiment. 

Det första var med coca cola och mentos. 
Det andra var med bakpulver, diskmedel, karamellfärg och ättika. 

Först fick barnen rita vad de trodde skulle hända. Titta gärna på deras hypoteser. De sitter på väggen bredvid dörren in till bokstavsrummet på Vatten.

Vi diskuterade kring hur en vulkan ser ut. Barnen trodde bland annat att de ser ut som en triangel eller en pyramid och att de är svarta utanpå och orange inuti. Vi diskuterade sen vad de trodde skulle hända. De trodde att det skulle rinna ner. Många trodde att det skulle spruta. Det fanns lite olika teorier kring hur det skulle spruta, som ni kan läsa på väggen bredvid barnens teckningar. En teori var även att det skulle låta som en cykel.

Så vad hände?
Titta på bilderna tillsammans med era barn och låt dem berätta vad som hände.  

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
(Läroplanen, 2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar